Sléz

slez111S_logoV prodejnách koupíte většinou sléz maurský (Malva mauretania), ale snadno si můžete nasbírat volně rostoucí sléz lesní (Malva sylvestris) a tomu i já dávám přednost. Výrazné zbarvení a tvar květu nedovolí žádnou záměnu a právě květ je předmětem sběru, i když listy obsahují nezanedbatelné množství minerálů – především vápník, fosfor a železo. Listy bohužel chutnají i škůdcům, ale pokud potkáte hezky zdravou rostlinu, bez obav přidejte její listy do letního salátu. Zejména pro ženy od středního věku je každý miligram vápníku nad zlato.

Slézové květy jsou významné pro vysoký obsah slizovitých látek (až 10%), které mistrně zvlhčují vnitřní tkáně a tím je hojí a zbavují zánětů. Můžeme si to představit jako tišící obklad, který je odeslán vnitřní poštou přesně na místo určení.

A přestože sléz obsahuje slizovité látky, překvapivě nás dokáže zbavit slizu (hlenu), který do našeho těla nepatří. Hodí se to především v oblasti dýchacího traktu, ale ženy tuto vlastnost docení také v intimních zónách.

Já vnímám sléz jako velmi pokornou květinu, která ochotně přiběhne s mokrým hadrem pokaždé když potřebujeme ochladit co je zapálené nebo vytřít nějakou lepkavou nečistotu.

Aplikace

Přímá konzumace – do salátů se hodí zdravé listy kvůli obsahu minerálů, ale přihodit můžete i pár barevných květů, které působí velmi dekorativně. Jejich barviva působí jako antioxidant, příznivě ovlivňující stav cév. Slizové látky v květech obsahují složky, které snižují obsah cholesterolu v těle. Ale je to spíš zajímavost než praktická záležitost, protože na účinnou konzumaci bychom si museli přistavit květů plný náklaďák. Oproti tomu už zhruba 100g čerstvých listů pokryje doporučenou denní dávku vápníku.

Čaj – přestože jsou slézové květy běžné v čajových směsích na záněty dýchacích cest (zejména pro děti), sléz si na horkou vodu moc nepotrpí. Ve své dobrotě nám ji odpustí, ale nejšťastnější je sléz ve vodě studené a nebo jen mírně vlažné. Necháte-li macerovat sušené květy ve sklenici s takovou vodou, za pár hodin budete mít nápoj barvy inkoustu. Uvolněné barvivo (antioxidant) se přídavkem citrónu změní z modré na fialově-purpurovou. Je to stejné jako u červeného zelí 😊

Slézová voda může být zajímavou alternativou letního nápoje, kterým pohostíte rodinu a přátele, a ještě zdravě svlažíte jejich vyprahlá těla.

Sumarizace účinků:

Demulcent  demulcent demulcent demulcent demulcent demulcent_pul

Expectorant  expectorantjpg expectorantjpg expectorantjpg

Vulnerary  vulnerary vulnerary vulnerary vulnerary_pul

Celková energie zvlhčující  energie_vlhko energie_vlhko energie_vlhko

Převažující chuť sladká  chut_sladka chut_sladka_pul

Barometr bezpečnosti: 2. Výživná tonika (specifické účinky, lze podávat dlouhodobě, každodenně)

3 komentáře: „Sléz

Napsat komentář