Bez nadsázky se dá říct, že tmavé bobule černého bezu obsahují elixír života. Omlazují krev, posilují tok životní energie, zvyšují odolnost proti nákazám a v neposlední řadě také uklidňují zjitřené nervy. Co víc si můžeme přát?
Jednu malou nevýhodu bychom ale našli. Bezové bobulky není vhodné konzumovat čerstvé – nebo alespoň ne ve větším množství. Tepelně zpracované bezinky totiž stolici staví, ale čerstvě utržené projímají. Stejně tak bychom měli konzumovat jenom dobře zralé plody.
Aplikace
Sirup – šťavnaté a sladké bezinky vyloženě svádějí na sirup (tepelně upravený). Já mám raději hustou konzistenci, která se blíží medu nebo džemu. Naprosto vynikající v zimě do vloček. To se cítím občerstvená a nakopnutá hravě zvládnout krátké nebo blátivé dny. Navíc si tou pochoutkou nenápadně chráním organismus proti nepřátelskému vniknutí virů a bakterií, alespoň dokud nedorazí v zákeřné přesile.
Tinktura – v tomto případě spíš likéry podle nejrůznějších receptů. Bezinky naložené do vodky, slivovice nebo rumu, často doslazené nebo dále ochucené kořením, to je další chutná varianta jak do sebe vpravit trochu zázračného elixíru. S důrazem na slovo trochu 😋
Ocet – plody černého bezu snadno zkvasí a můžeme si tak připravit domácí ocet, který zachová bezkonkurenční účinky této léčivky. Má zajímavou chuť, kterou s oblibou používám do luštěninových salátů nebo polévek. A docela dobře bych si uměla představit bezový ocet i jako součást luxusního bramborového salátu třeba na vánoční tabuli.
Sumarizace účinků:
Alterative 
Antibacterial

Antiviral

Antioxidant

Tonic*

Nervine

Stimulant

Emmenagogue

Immune-stimulant

Anti-inflammatory

Celková energie vysušující 
Převažující chuť klouzavá

*posiluje životní energii
Barometr bezpečnosti: 1. Živiny (lze konzumovat podle chuti, každodenně, dlouhodobě, bez vedlejších účinků)
1 komentář: „Černý bez – plod“