Antioxidant

Byliny, které posilují zdravé tkáně před škodlivými vlivy zvenčí i zevnitř a tím vlastně prodlužují jejich životnost. Antioxidantů je celá řada a mohou pracovat na mnoha úrovních. Proto je dobré jejich vlivy kombinovat.

Přímá konzumace

Antioxidanty jsou většinou barviva a ty nejsilnější se pohybují na modro-fialové škále. Proto jsou všechny plody těchto barev jako borůvky nebo černý bez velmi účinnými antioxidanty. Z oranžovo-červených plodů bych zmínila šípek nebo jeřabinu, z naťových bylin pak rozmarýn, petržel, libeček nebo celerovou nať. Slušnou dávkou antioxidantů rovněž disponuje většina ořechů a samostatnou kapitolu by si zasloužil křen.

Čaj

Ne všechny antioxidanty jsou snadno rozpustné v čaji, ale můžeme sáhnout pro šípek, kopřivu, šalvěj nebo i heřmánek.

Tinktura

Domácí likéry a vína z tmavých bobulí fungují v těle jako antioxidanty. Použít můžeme černý bez, rybíz, šípky, jeřabiny a podobně. Pokud chcete výraznou tinkturu, kterou můžete účinně používat i po kapkách, připravte ji klasickým způsobem z křenu (nastrouhaný kořen zalijeme neutrálním alkoholem – například vodkou a necháme několik týdnů macerovat).

Ocet

Z většiny barevných plodů můžeme zkvašením získat domácí ocet, který je už v základu antioxidant. Takový ocet z plodů černého bezu je velice chutný, ozvláštní saláty nebo jiné pokrmy. Antioxidační účinky můžeme dále zvýšit, pokud v hotovém octě necháme vylouhovat květy třapatky nachové. K černému bezu se výtečně hodí a výsledný ocet je hotová antioxidační bomba. Takovým octem si můžeme ochutit i vodu místo abychom použili plátek citrónu. Nesmíme se však polekat modravého zabarvení nápoje.

Kdo se nechce přípravou octa zabývat, použije kupovaný – jablečný nebo vinný. Naložit můžete všechny barevné plody jako jsou černý bez, šípky, jeřabiny, hložinky, a nebo naťové byliny jako rozmarýn, petržel, libeček, celerovou nať. Ochucené octy obohatí kuchyni a jsou skrytou lékárničkou.

Sirup

Znovu jsou to především barevné plody, které se skvěle hodí na přípravu antioxidačních sirupů. Černý bez nebo rybíz v kombinaci s třapatkou nachovou nebo i bez ní. Vynikající účinek má i sirup konzistence medu s přidanými ořechy.

Koupel

Jednoduchý způsob jak aplikovat antioxidanty na kůži je koupel – ať už jde o koupel celého těla nebo jeho částí. Rozhodně sem patří omývání unavené nebo jinak namáhané pleti a prevence proti šíření zánětů nebo plísní. Sáhněte pro šalvěj nebo celerovou nať. Umírněným antioxidantem je i heřmánek.

Mast

Lopuch nebo vrbová kůra jsou dobrou volbou pro antioxidanty v masti. Zvýšit celkový účinek masti můžeme přidáním ořechového oleje v poslední fázi přípravy. Velmi dobrou zkušenost mám s olejem z lískových ořechů.

Reklamy

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

w

Připojování k %s