Bylinné karamely – od nezdarů k elixíru

Letos se mi příliš nedařilo při výrobě bylinných sirupů. Ať jsem použila cokoli, všechno nakonec ošklivě zkrystalizovalo a bylo na vyhození. Marně jsem lomila rukama, obměňovala technologie, výsledky byly stále tristní. Nefungovalo ani to, co v minulých letech dávalo více než uspokojivé výsledky. Byla jsem v koncích a výrobu bylinných sirupů pro letošek celá nešťastná … Pokračovat ve čtení Bylinné karamely – od nezdarů k elixíru

Rostlinné glycerity

Vedle alkoholových tinktur jsou glycerity další možností jak z rostlin získat koncentrát účinných látek s relativně dlouhou trvanlivostí. Jedná se o výluh čerstvých nebo sušených rostlin v glycerínu lékárenské (potravinářské) kvality. Obvykle se uvádí, že pokud výrobek obsahuje alespoň 55% glycerínu, uchová si své vlastnosti minimálně 12 měsíců aniž by se musel skladovat v lednici. … Pokračovat ve čtení Rostlinné glycerity

Co jsou flavonoidy?

Pokud se zaberete do seznamu účinných látek v bylinách, dříve či později narazíte na slovo flavonoidy. Jedná se o celou skupinu látek, většinou s výrazným zbarvením. V rostlinách fungují jako pigmenty a dají se tak relativně dobře vystopovat. A proč bychom to dělali? Protože jsou to právě flavonoidy, které disponují podpůrným účinkem pro naše těla. Každý z flavonoidů má … Pokračovat ve čtení Co jsou flavonoidy?

Domácí ocet

Jsou to dva roky, kdy jsem poprvé experimentovala s výrobou domácího octa. Použila jsem jablka a teprve na třetí pokus získala ocet potřebné kvality. Problém byl především v dosažení větší než mizivé kyselosti. Chuť byla výrazně jablečná, ale spíš připomínala příjemně nakyslý nápoj než opravdový ocet. Až když jsem se odhodlala nakrájená jablka před zkvašením posypat troškou … Pokračovat ve čtení Domácí ocet