Šípková sklizeň

Babí léto vybarvuje šípky do červena a svádí ke sběru všechny, kdo to ještě neučinili. Šípky jsou tak nabité vitaminy, že nám tělo poděkuje i za pár kousků, které usušíme na zimu do čaje, nebo které při vycházce sezobneme.

Následující otázka je možná zbytečná, ale přesto se začátečníkům může hodit.

Jak při sběru a zpracování postupuji?

  • Šípky sbírám pouze z divoce rostoucích keřů, Šípky ze šlechtěných nebo zahradních růží mě pro tento účel nechávají chladnou.
  • Vybírám si zdravé keře. Takové, které nejsou viditelně napadené škůdcem, i kdyby šípky na nich vypadaly lákavě.
  • Na sušení sbírám pevné a lesklé plody bez viditelných kazů. Matný povrch často koresponduje s keři, napadenými škůdci, nebo se jedná o plody, které už stačily změknout, třeba po přechodu prvního mrazu. Měkké šípky jsou většinou sladší, skvělé pro okamžitou konzumaci nebo pro zpracování do marmelád.
  • Dávám přednost tomu, aby moje zásoba šípků pocházela z mnoha různých keřů, ideálně i z různých lokalit. Tím je zajištěna různorodost složení a zastoupení jednotlivých tělu prospěšných ingrediencí.
  • Ctím zásadu udržitelnosti – z keře si vezmu maximálně 5% plodů, zbytek nechávám dalším strávníkům z lidské nebo zvířecí říše.

Pokud suším šípky na čaj, s přinesenou hromádkou šípků naložím následovně:

  • Otrhám dlouhé „bubáky“, aby mi zůstal jen samotný šípek.
  • Hodím šípky na chvíli do vody, aby se zbavily povrchových nečistot. Právě tady oceníte, že nemáte v košíku rozměklé plody. Ty by snadno nasákly další vodu a mohly by rychle zplesnivět.
  • Vlhké šípky nechám okapat a dosuším na utěrce. Teprve pak šípky rozložím v tenké vrstvě na ubrouscích a čekám, až se úplně vysuší.
  • Proces sušení trvá v závislosti na domácí teplotě a vlhkosti i několik týdnů. V mezičase je tu a tam obracím a kontroluji, jestli je všechno v pořádku.
  • Dobře usušené šípky skladuji v uzavíratelných sklenicích a to vcelku. Zkoušela jsem je skladovat i rozdrcené, ale zdálo se mi, že to jejich chuti vůbec nesvědčí.
  • Před vlastní přípravou čaje potřebnou dávku šípků překrájím nožem na půlky, případně rozdrtím naplocho vařečkou proti prkénku. Porušení celistvosti šípků urychluje vylouhování čaje. Postačí zalít horkou vodou a přikrýt pokličkou, není potřeba šípky vařit.
  • V konvičce vylouhované šípky klesnou na dno, takže při slévání do hrnků většinou ani nepotřebuji sítko.

Sušení šípků na čaj pochopitelně není jedinou možností jejich zpracování, je však určitě tou nejjednodušší.

Další informace o možných zpracováních šípků stejně jako o jeho účincích na lidské tělo najdete zde.

Krásný den a úspěšný sběr!

Ivana

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s