Základní chutě bylin

kvety_chute_smallZkoumat byliny ochutnáváním je velmi jednoduchý způsob studia, který může nastoupit hned po prvotním ohledání a botanické identifikaci. Smyslová zkušenost nám pomůže bylinu lépe pochopit a často také odhadnout přibližnou škálu účinků.

Rozdělit chutě do škatulek není snadné. Některé systémy si vystačí s pěti kategoriemi, jiné jsou o něco košatější. Já pracuji s jedním ze širších systémů, protože se mi líbí jeho návaznost na konkrétní účinky bylin.

I tak je vnímání chutí individuální a stejně jako v kuchyni se mohou jednotlivé chutě mísit a vyvářet kombinace, u kterých se o převažující chuti můžeme dohadovat. Nikdy se nerozpakujte mít vlastní názor. Ochutnávání je intimní záležitost, kterou nepotřebujeme nikým dalším předžvýkat.

A s jakým spektrem chutí tedy pracuji?

Hořká chuť  chut_horka chut_horka chut_horka chut_horka chut_horka

Obvykle souvisí s hořením – hořké byliny rozproudí tok trávicích šťáv a nebo pošťouchnou játra k větší aktivitě. Stimulace jater je důležitá i kvůli tomu, že řada hořkých bylin obsahuje toxické látky, a když ochutnávanou porci nevyplivneme, právě játra musí zkonzumované toxiny zneškodnit. Klasickým příkladem je pelyněk – na samostatné stránce můžete posoudit i rozdíl v míře hořkosti pelynku pravého a černobýlu.

Základní energie hořkých bylin je většinou prohřívající a nebo vysušující. Neumím si představit bylinu, která by byla zároveň hořká a ochlazující, to by popíralo těsný vztah hořkosti s ohněm.

Svíravá chuť  chut_svirava chut_svirava chut_svirava chut_svirava chut_svirava

Řada systémů nerozlišuje mezi hořkou a svíravou chutí a pravdou je, že se obě chutě často v bylinách potkávají. Svíravou chuť způsobují třísloviny, jejichž chuť si většina z nás dokáže vybavit z černého čaje nebo červeného vína. Co může na jazyku chutnat podobně, to se dál může radikálně lišit. Hořkost souvisí s ohněm a něco stimuluje, zatímco sevření něco zaškrcuje – například otevřené rány nebo nechtěné úniky tekutin. Na takový průjem jsou svíravé účinky ideální, typicky hořké byliny by situaci nevyřešily. Svíravou chuť můžeme najít napříč celým spektrem základních energií, ale doménou jsou energie vysušující a ochlazující. Příkladem svíravé chuti je třeba bříza.

Řebříček je příkladem, kdy se hořká a svíravá chuť potkávají. Hořkost je ta část, která souvisí s účinky řebříčku na trávení, ale svíravost je to, co dělá řebříček mimořádně účinným při zastavování krvácení a hojení ran. Pro mě je ta druhá půlka silnější a proto řebříček vnímám s převažující svíravou chutí.

Kořeněná chuť  chut_korenena chut_korenena chut_korenena chut_korenena chut_korenena

Ani tahle skupina se v některých systémech neuvádí samostatně a pak bývá součástí kategorie hořká. Jak název napovídá, jde o vysoce aromatické byliny, které zdomácněly v našich kuchyních a pozitivně ovlivňují trávení. Například petržel, celer, tymián, šalvěj, rozmarýn a podobně. Obsažené éterické oleje dělají z některých kořeněných bylin účinná antibiotika nebo pomáhají při potížích s dýcháním.

Sladká chuť  chut_sladka chut_sladka chut_sladka chut_sladka chut_sladka

Některé byliny jsou vyloženě sladké na jazyku, jiné jsou díky slizovitým látkám spíše kluzké – ale to je jenom jiná forma cukru. Většinu sladkých bylin identifikujete snadno, jiné vám do téhle kategorie propadnou vylučovacím sítem. Skupina sladkých bylin bývá první volbou pro děti a nevrlé bručouny 😊 Sladký je třeba černý bez, lípa, sléz, jetel nebo fialka.

Slaná chuť  chut_slana chut_slana chut_slana chut_slana chut_slana

Ne, to nejsou byliny obalené v mořské soli 😋 Slanou chuť tvoří množství obsažených minerálů, které mohou vyživovat kosti a nebo takových, které souvisí se správnou funkcí ledvin. Slaných bylin není mnoho, příkladem je kostival nebo přeslička. A jsou to jednoznačně byliny vysušující.

Kyselá chuť  chut_kyselaa chut_kyselaa chut_kyselaa chut_kyselaa chut_kyselaa

V drtivé většině má kyselou chuť na svědomí vysoký obsah vitaminu C, který je účinným antioxidantem a podporuje imunitní systém. Příkladem je citrón nebo šípek.

Štiplavá a palčivá chuť  chut_stiplava_palciva chut_stiplava_palciva chut_stiplava_palciva chut_stiplava_palciva chut_stiplava_palciva

Jsou to vlastně dvě různé chutě, které jsem ale pro potřeby tohoto webu sdružila do jedné „dráždivé“ skupiny. Jako štiplavou vnímám třeba kopřivu nebo svízel syřišťový, palčivý je česnek, křen nebo zázvor.

Většinu bylin najdete v rozmezí chutí svíravá – sladká, nebojte se ochutnávat, zařazovat a porovnávat. Pochopitelně jen když jste si jistí, že nemáte před sebou rulík zlomocný  a nebo jinou podobně jedovatou lahůdku.

Příjemné zážitky a šťastnou ruku při ochutnávání!

S láskou Ivana

Stejně jako v případě základních energií mají byliny na tomto webu označenou převažující chuť a její relativní sílu podle mých osobních zkušeností a cítění. Budu ráda, když se v diskusi podělíte o ty vaše.

Reklamy

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s