Analgesic

Je tenká hranice mezi drogou a rostlinou s analgetickým účinkem, protože se tu bavíme o sníženém vnímání bolesti. Ale nebudu nikoho navádět, aby pil odvar z makovic. Níže uvedené byliny jsou bezpečné, jejich analgetický účinek se však s žádným farmakem nemůže rovnat.

Přímá konzumace

Chmelové šištice mají slušný analgetický účinek a můžete si jich pár rozdrtit a nacpat do želatinových kapslí (volně prodejných v lékárně) pro pozdější použití. Ocení je i ten, kdo má problémy s usínáním.

Čaj

Květ černého bezu, divizna a lipový květ jsou v čajích proti nachlazení z mnoha důvodů a v neposlední řadě i proto, že otupují naše vnímání bolesti, která může být doprovodným projevem a často poslední kapkou frustrace z obyčejného nachlazení.

Od křečovitých bolestí ve svalech nebo v trávicím traktu nám pomůže popíjení čaje z mochny husí. Účinek však nastupuje spíše pozvolna a je důležité soustředit se na odstranění příčiny. A to vlastně platí pro většinu bolestí.

Koupel

Heřmánková koupel je vynikající třeba na bolavé nohy po dlouhém výšlapu.

Mast

Na některé projevy ekzematických svědění dobře funguje mast nebo olejová infúze z lipového květu. Účinek můžeme podpořit zvýšenou hygienou s použitím mýdla z kombinace květu lípy a černého bezu. V jiných případech se může hodit olej, mast či mýdlo z levandule.

Velké množství bylin uvolňuje bolest nepřímo, například stimulací krevního oběhu nebo vyčištěním krevního řečiště. Pak se nejedná o analgetický účinek a takové byliny jsou uvedeny v seznamech svého skutečného účinku.

analgesic analgesic analgesic analgesic analgesic

Napsat komentář