Demulcent

Byliny, které zvlhčují a hojí tkáně slizovitými látkami. Vhodné pro záněty či podráždění uvnitř těla i na jeho povrchu. Vyberte si bylinu v kombinaci s formou její aplikace.

Přímá konzumace

Ovesné vločky, zejména pokud jsou nadrcené a dobře uvařené, uvolní velké množství slizu, do kterého při průchodu trávicím traktem zabalí a z těla vyloučí řadu „nepřátel“. Dovedou také vyspravit „díry“ a udržet teplo uvnitř těla – sliz v tomto případě funguje jako tepelný izolant.

Čaj za studena

Některé slizovité látky jsou poněkud háklivé na teplotu a proto je výhodnější nechat je vylouhovat ve vodě pokojové teploty, maximálně však teploty lidského těla. Květ slézu a plicník prostě vařící vodou nezaléváme. Hojíme jimi především vnitřní sliznice horních cest dýchacích.

Čaj

Naopak čaj z lipového květu a květu černého bezu horký pijeme, protože jinak bychom se ošidili o jejich potopudné vlastnosti, které jsou mimořádné a při horečnatých nachlazeních nezbytné. Slizovité látky v tomto případě pomáhají chladit a zklidnit zanícení. Další byliny vhodné do čajů jsou podběl, divizna, jetel, jitrocel nebo černohlávek.

Sirup

Zejména pro hojení sliznic horních cest dýchacích se výborně hodí sirup z fialky, jetele nebo jitrocele.

Koupel

Nadrcené ovesné vločky do koupele nebo jako součást pleťových masek pomáhají s hydratací povrchu těla.

Mast

Kostival je známý ranhojič kostí, ale kombinací svých účinných látek hojí mnohé neduhy pokožky. Některé právě slizovými komponenty. Lopuch je další eso při zvlhčování a hojení pokožky. Jeho mast se používá buď přímo nebo jako základ pro výrobu mýdel a to zejména mýdel na vlasy.

Mýdlo

Lopuchové mýdlo na vlasy zvlhčuje a uzdravuje pokožku hlavy, takže působí efektivně především proti lupům. A protože slizové látky jsou tak trochu lepidlo, kvalitní lopuchové mýdlo omezuje vypadávání vlasů.

demulcent demulcent demulcent demulcent demulcent