Hloh

2019-04-27_060848_1024x1441_768x1080_600x843_480x674 (Crataegus laevigata) dává svými trny okatě najevo svou příslušnost k růžovitým rostlinám. Rád se kamarádí s šípkovou růží, vyskytují se často společně a to zjednodušuje sběr plodů na podzim. Na jaře se hloh pyšní bohatstvím bílých nebo narůžovělých květů velmi intenzivní vůně, která ale mnohým zapáchá. Tak či onak právě mladá květenství obsahují důležité látky, které posilují zdravou činnost srdce (TONIC).

Jakkoli bílé květy mohou vypadat nevinně, trny si můžeme představit jako vykřičníky, které volají výstrahu: Nepoužívat společně s léky na srdce a vysoký tlak!!

Aplikace

Přímá konzumace – se týká především plodů. Hložinky jsou jako malá červená jablíčka s peckou uvnitř. Jako malou mě to fascinovalo, ale teď už mi úsilí k oddělení malého množství dužiny od pecky nepřijde adekvátní. Loni jsem se pokusila vyrobit trochu „srdečního“ džemu a při odpeckování mi zežloutly prsty jako zdatnému kuřákovi. Hložinky totiž obsahují vysoké množství antioxidantů, užitečných zejména pro pevné a zároveň pružné cévy. Jen co přijdu na efektivnější způsob odpeckování, znovu si na podzim alespoň malou dávku tohoto džemu připravím! 😊

hloh2Čaj – mladá květenství i s čerstvě vyklubanými lístky poskytují chutný čaj mírně nasládlé chuti. Mívám období, kdy jsem čajem z hlohu posedlá, a pak o něm nemusím několik měsíců vědět. Tělo si tak automaticky reguluje přísun potřebných látek. Čaj preventivně posiluje srdce, mírně upravuje krevní tlak – a dokáže to oběma směry. Cévy na takový čaj taky slyší a vrní blahem.

Tinktura – naložit květy do alkoholu není žádná práce a pokud netrváme na vysoké koncentraci alkoholu a bylin, můžeme si připravit celkem chutný likér. Pořád ale platí, že nekombinujeme s léky na srdce a tlak!

Skutečná tinktura z květů hlohu ve vysokoprocentním alkoholu pomáhá v akutních případech arytmie srdce už v jednotkách kapek. Ale zcela jistě nepatří do rukou laikovi a není určena k testování na nemocných. Tinktura z hlohu vyžaduje respekt stejně jako orgán, k jehož léčení je primárně určena.

Ocet – podobnost chuti hložinek (plodů) s jablky můžeme využít při přípravě zdravé „srdečního“ octa. Ani je nemusíme vypeckovat. Stačí přidat trošku cukru, zalít studenou vodou a nechat 6 týdnů kvasit. Během toho jednou až dvakrát denně promíchat, nepustit dovnitř všetečné octomilky a sledovat zázrak pozvolné chemické reakce. Výsledný ocet je roztomile narůžovělý, jakoby ho vystřihli z romantické příručky. Dá se použít kdekoli do jídla a to buď samostatně, nebo do něj následně naložit další bylinky. Ocet z hložinek je taky super do oplachujících lázní na vlasy. Jsou pak lesklejší a lépe se rozčesávají.

účinky květ:

Tonic*  tonic tonic tonic tonic tonic_pul

účinky plod:

Tonic*  tonic tonic_pul

Antioxidant  antioxidant

Celková energie zvlhčující  energie_vlhko_pul.

Převažující chuť sladká  chut_sladka_pul

* posiluje činnost srdce

Barometr bezpečnosti: 3. Stimulující tonika (specifické účinky, při nesprávném použití nebo dávkování mohou mít nežádoucí vedlejší účinky)

Napsat komentář