Nervine

Byliny ovlivňující nervový systém pokrývají široké spektrum doprovodných vlastností, proto vždy musíme vzít do úvahy celkovou energii byliny a toho, komu chceme pomoci. V tomto oddíle můžeme velmi snadno dosáhnout kontraproduktivních výsledků a zvýšená ostražitost je na místě.

Přímá konzumace

Neříká se nadarmo, že potravou pro mozek jsou ořechy. Pokud nejste alergičtí, většina ořechů obsahuje důležité látky, příznivě ovlivňující činnost nervové soustavy a potažmo i mozku. Pravidelně zařazovat ořechy do jídelníčku znamená posilovat odolnost nervové soustavy proti zátěži.

Tinktura

Domácí tinktura z nezralých plodů a/nebo listů ořešáku královského (vlašských ořechů) je lahodný nápoj, který se rozhodně neužívá po kapkách. Jeho hřejivá a zklidňující náruč nám poskytne pocit bezpečí, odkud můžeme vyrazit kamkoli a zvládnout cokoli. Dodává kuráž být sami sebou a zvládnout čeho se bojíme.

Na celkové zklidnění organismu pomáhá tinktura z kozlíku lékařského (valeriánské kapky).

Čaj

Meduňka je oprávněně nejznámější nervové tonikum a čaj je pro ni zcela přirozenou volbou. Je celkově ztišující a laskavá, jakoby nás chtěla ukolébat ke spánku. Kopřiva rovněž ovlivňuje nervovou soustavu, ale na rozdíl od meduňky spíše stimuluje, provokuje nás k akci všude tam, kde začínáme propadat letargii a přílišné skepsi. Někde uprostřed mezi nimi je třezalka, která dovede uvolnit nervovou soustavu, ale nemá charakteristiku pohádkové babičky. Třezalka se nás nesnaží uspat, ale jen trochu zklidnit a pomalu zdravě rozhýbat.

Sirup

Bezpečnou volbou je sirup z plodů černého bezu. Svým složením jsou plody černého bezu balzámem na nervy, který sirup bleskurychle roznese po rozvětveném systému celého těla. Tím do nervů vnese čerstvý závan energie. Lépe pak zvládáme stresové situace, naše pozornost přestává být ochablá, nervové vzruchy proudí tělem daleko čiperněji.

Koupel

Vnější nervová zakončení můžeme utišit i v koupeli, vhodným pomocníkem může být třezalka nebo obyčejné ovesné vločky. Třezalka je prověřený svalový relaxant, ovesné koupele jsou hypoalergenní a báječně fungují i na velmi citlivou pokožku.

Mast

Příkladem bylinné masti působící na nervová zakončení v kůži je mast z vratiče, která uvolňuje revmatické bolesti. Nicméně vratič zároveň obsahuje i toxiny a bez větších znalostí s ním nedoporučuji experimentovat.

nervine nervine nervine nervine nervine

Napsat komentář