Syndromy

Tady najdete postupně rostoucí seznam příznaků a doporučení, jak od nich tělu ulevit. Vždy je třeba vzít do úvahy celkový stav a nevycházet jen z příznaků, které nás aktuálně obtěžují. V žádném případě uvedená doporučení nenahrazují návštěvu lékaře!

BOLEST HLAVY

Rozlišujeme, zda je to záležitost nahodilá nebo chronická. U opakovaných bolestí hlavy se pokusíme vyloučit, že jde o neurologické nebo jinak závažné onemocnění. U nahodilých bolestí někdy postačí jen dodat tělu víc tekutin, případně tekutiny spojíme s bylinami, které snižují bolest (ANALGESIC). Do čaje se v tomto případě hodí fenykl, heřmánek nebo lipový květ. Můžeme si také potřít spánky mastí z levandule a pokud se snažíme usnout a bolest zaspat, zobneme si připravenou kapsli napěchovanou rozdrcenou chmelovou šišticí.

Pokud potřebujeme celkově zklidnit nervovou soustavu (NERVINE), dáme si čaj z meduňky, případně do něj přidáme pár kapek tinktury z kozlíku lékařského (valeriánské kapky) a nebo z třezalky či ořešáku.

Pokud se naopak snažíme rozhýbat něco co se v hlavě ucpalo, sáhneme pro šalvěj nebo opatrně pro trochu kopřivy. Obě byliny pročišťují krev (ALTERATIVE), ale zejména s tou druhou je potřeba dávat pozor na její entuziasmus, se kterým se vrhá do práce a prokrvuje i to, co se nám aktuálně možná prokrvit nehodí (pánevní dno například). Šalvěj bych upřednostnila i proto, že pomáhá zvládat vnější stresory (ADAPTOGENIC). Nezapomínejte výrazně doplňovat tekutiny a občas se nadýchat čerstvého vzduchu.