Heřmánek

hermanek_kresba_logoPravý heřmánek (Matricaria chamomilla) je jednou z mála bylin, kterou kupuji. V mém okolí roste málo a ještě na potenciálně kontaminovaných stanovištích. Ale je to léčivka, která patří do základního arzenálu průměrné domácnosti, zvláště pokud jsou přítomny děti.

Často říkám, že heřmánek je jako chůva, která utiší bolístky stejně jako podrážděný žaludek. Zklidňuje spánek, zahání noční můry, ochlazuje tělo i mysl. Obsahuje velké množství slizových látek, které hojí tkáně, což je výtečné v kombinaci s protizánětlivým chamazulenem modré barvy, jehož účinky potkáváme i v řebříčku.

Aplikace

Čaj – heřmánek své léčivé síly nejraději sdílí ve vodním prostředí a uvařit čaj většinou zvládneme i když nejsme úplně v pohodě. Čaj z heřmánku je analgetikum, které snižuje úroveň bolestivosti a přináší pocit většího klidu tam, kde potřebujeme. Včetně ztišení psychiky večer před spaním. Zároveň pomáhá trávit jídla, která se nám v těle „zaseknou“, zejména pokud to zdržení mají na svědomí tuky (včetně mléčného tuku).

Koupel – ochlazující a protizánětlivé účinky heřmánku můžeme dobře aplikovat v koupelích podebraného palce stejně jako svědícího ekzému. Prima jsou i koupele unavených nohou po sportovním výkonu. Zvláštní kapitolu tvoří oplachující lázně světlých vlasů, kde se heřmánek používal od nepaměti. Žluté barvivo apigenin zvýrazní přirozenou blond barvu, zlepší prokrvenost pokožky a tím i výživu vlasů, které jsou pak pružnější a mají větší lesk. Zklidňující účinek je bonus, který ocení každá vystresovaná hlava.

Tinktura – heřmánek v alkoholu používám především jako součást protizánětlivých tinktur pro vnitřní (záněty v ústní dutině, dýchacím a trávicím traktu) i vnější použití (záněty pokožky). Tinktura je účinná dvojnásob, pokud jsou záněty virového původu. Doprovodné ochlazení a zklidnění, které heřmánek nabízí, jsou u léčby zánětů všeho druhu nesmírně žádoucí.

Mýdlo –  protizánětlivé a zklidňující, vhodné zejména jako tuhý šampon na světlé a dětské vlasy. Nebo v kombinacích s dalšími bylinami na ekzematickou a jinak podrážděnou pokožku.

Sumarizace účinků:

Analgesic  analgesic analgesic analgesic_pul

Antiviral  antiviral antiviral antiviral

Antioxidant  antioxidant

Hepatic  hepatic

Antispasmodic  antispasmodic antispasmodic antispasmodic antispasmodic_pul

Anti-inflammatory  anti_inflammatory anti_inflammatory_pul

Lymphatic  lymphatic

Celková energie ochlazující  energie_chlad energie_chlad_pul

Převažující chuť svíravá  chut_svirava_pul

Barometr bezpečnosti: 2. Výživná tonika (specifické účinky, lze podávat dlouhodobě, každodenně)

2 komentáře: „Heřmánek

Napsat komentář