Modrý „čaj“

Horké letní dny vysušují náš organismus a tak potřebujeme doplňovat tekutiny více než obvykle. Čistá voda je jistá volba, ale přesto můžeme do těla propašovat extra zvlhčující energii, kterou disponují některé byliny – například jetel, černohlávek, jahodník, maliník (ne ten fermentovaný) a zejména pak sléz.

Sléz je léčivka, ale nepatří k těm dramatickým, u kterých musíte sledovat omezení.

Jeho purpurové květy nemůžete přehlédnout, rozpínají se prakticky celé léto kolem polních cest a v blízkosti lidských obydlí. Často přistihnete včelku nebo jiný hmyz jak si právě pochutnává na slézovém nektaru. Tak proč bychom se my o něj měli připravit? 😊

slez_caj_smallIdeální je hodit do studené vody hrst slézových květů (sušené pracují rychleji) a sledovat jak se voda postupně zbarvuje do temně modré. Podle množství květů můžete za hodinku dosáhnout barvy inkoustu. A naservírovat inkoust hostům, to určitě vzbudí náležitou pozornost! 😎

A pokud budete chtít občerstvovací show ještě trochu vylepšit, přidejte před očima hostů do modrého „čaje“ trochu citrónové šťávy, která barvu nápoje změní do růžové.

Slézové květy nemají výraznou chuť, ale tu můžete doladit přidáním dalších bylinek z ochlazujícího spektra (například troškou máty). Zajímavou barevností ale určitě upoutá a stojí za vyzkoušení.

Více o účincích slézu najdete na samostatné stránce zde.

Osvěžující letní hrátky přeje Ivana

Reklamy

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s