Antibacterial

Byliny, které v organismu bojují proti nepřátelským bakteriím a nebo se šikují do armády na zvýšení odolnosti těla proti bakteriální nákaze. Je potřeba vzít do úvahy, že bakterií je nespočet druhů a mohou působit uvnitř těla i na jeho povrchu (záněty kůže například). Žádná bylina není univerzální na celé spektrum bakterií a potíží. Proto je lepší byliny kombinovat.

Tinktura

Aktivním bojovníkem proti patogenním bakteriím je křen, česnek nebo vrbová kůra, odolnost těla zvyšuje dubová kůra, jalovec či levandule. Kombinací v alkoholu dostanete výrazné kapky, které je důležité začít aplikovat při prvních syndromech.

Ocet

Komu z nějakého důvodu alkohol vadí, může si připravit křen a/nebo česnek v octě. A když nepřijde žádná nemoc, ocet je chutný i pro příležitostnou konzumaci k jídlu. Schopnost těla odolávat proti bakteriím zvyšuje také ocet z plodů černého bezu. Ten celkově povzbuzuje životaschopnost krve.

Obklad

Křenové placky používaly už naše babičky. Na bolavé a zanícené klouby nebo svaly, ale také pro úlevu při nákazách v horních cestách dýchacích. Nikdy nepřikládáme na holou kůži, abychom ji ještě více nepodráždili! Křen je užitečný pomocník, ale je ve své horlivosti trochu agresivní a tak může cestou napáchat další škody. Vytahuje problémy z velkých hloubek a natáhne je do sebe.

Lehčí záněty kůže opravuje obklad z měsíčku lékařského. Připravíme si nálev a obklad vytvoříme namočením plátýnka v nálevu.

Mast

Podobně jako křenové placky můžeme použít i mast. Nemá tak dramatickou sílu, ale žádná není tak agresivní a nehrozí další podráždění organismu. Velkou úlevu při nákazách horních cest dýchacích přináší mast z borovice, šalvěje a mateřídoušky, záněty kůže hojí kombinace měsíčku a jitrocele. Bolestem při zánětech v zádech ulevuje mast z kůry vrby bílé.

Mýdlo

Šalvějové mýdlo s mateřídouškou výraznou měrou přispívá k odstranění nepřátelských bakterií z povrchu těla. Při nákazách nejrůznějšího druhu je nenápadným, ale vítaným společníkem. Jitrocelové mýdlo je příjemnou formou prevence v intimní hygieně.

Koupel

Pro lehčí potíže na pokožce použijeme nálev z řepíku.

antibacterial antibacterial antibacterial antibacterial antibacterial

1 komentář: „Antibacterial

Napsat komentář