Diaphoretic

Potopudné byliny se používají zejména při horečnatých onemocněních jako je nachlazení nebo chřipka, aby došlo ke snížení teploty vyloučením patogenů skrze největší orgán těla, tedy kůží.

Čaj

Opravdu horký čaj z vhodných bylin je rychlou první pomocí. Jakmile teplota čaje poklesne, zmenší se i síla potopudného účinku. Ten se většinou změní na močopudný, kterým ale horečka nemusí dost poklesnout a nebo ne dost rychle. Lipový květ je vždycky první volbou, v závěsu se drží květ černého bezu. Jako diaforetikum poslouží i březové listí, ale tam se výrazně projeví i močopudný účinek bez ohledu na teplotu nápoje. Mezi jemnější diaforetika patří borůvčí nebo fialka.

Inhalace

Inhalovat horké páry je další způsob jak rozproudit potní systém v těle. Ne vždy je tato metoda vhodná, protože někdy potřebujeme při pocení spíše relaxovat než být inhalací nabuzeni. Při nachlazení a chřipce můžeme využít pryskyřice jehličnatých stromů jako je borovice. Zejména pokud potřebujeme zároveň protáhnout dýchací cesty nebo uvolnit dutiny.

diaphoretic diaphoretic diaphoretic diaphoretic diaphoretic

Napsat komentář