Kopřiva

kopriva_logo

Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica)

Všudypřítomný plevel, který nás poštípe, jakmile se přiblížíme do jeho blízkosti. Sice se říká, že tepelnou úpravou nebo zmrazením štiplavá vlastnost otupí, ale ne vždycky je to dostatečné. A to je dobře, protože právě štiplavost provokuje organismus ke zvýšené aktivitě.

Čistí krev, zlepšuje její cirkulaci a tonizuje cévní systém. Podporuje dostatečné prokrvení srdce, jater, ledvin, sleziny, vaječníků a prostaty. Také povzbuzuje pocení a tok moči, abychom dostali škodliviny urychleně z těla ven.

Kopřiva má silné antivirální účinky, zejména při vnějších aplikacích. Proto používám výtažek z kopřivy jako součást masti proti oparům.

Zajímavostí je, že kopřiva při vší své pichlavosti obsahuje tzv. hormon štěstí serotonin. Mírně snižuje krevní tlak. Některé zdroje uvádějí, že kopřiva není příliš vhodná pro diabetiky, protože svými schopnosti může způsobit nepříjemné výkyvy hladiny cukru v krvi.

Aplikace

Přímá konzumace – mladé kopřivy, zpracované do jarní nádivky nebo jako špenát, poskytují tělu dostatek čerstvých minerálních látek včetně vitaminu C. Nastartují organismus po zimě do rychlejšího režimu a zbaví tělo nashromážděných odpadních látek. Náruč mladých kopřiv na jaře snižuje projevy pylových alergií v průběhu celého roku.

Přímá konzumace – květy a semena jsou asi jedinou částí kopřivy, která neštípe. V pozdním létě si proto nasuším drobná semínka ještě před jejich zhnědnutím.  Používám celoročně do pomazánek, polévek a dalších pokrmů. Pomáhají nakopnout energii.

Čaj – celoroční způsob jak čistit a rozhýbat krev, vhodné například při otravách krve (třeba po konzumaci prášků), artritidě nebo problémech s kůží. Čaj z kopřivy neutralizuje kyselost v těle a pomáhá snadnějšímu vstřebávání živin.

Tinktura – kapkové množství kopřivové tinktury pomáhá tonizovat cévy, vysoký obsah křemíku vyspravuje pojivové tkáně.

Koupel – kopřivová koupel prokrvuje pokožku a chrání ji před virovými nákazami. Významné použití je ve vlasové kosmetice, oplachování vlasů kopřivovým nálevem zvyšuje jejich lesk a pružnost, zejména kvůli již zmíněnému obsahu kyseliny křemičité.

Mast – kopřiva sice pomáhá rychlejšímu hojení pokožky, ale její štiplavost může být pro citlivější jedince (jako jsem já) na překážku plošnějšímu využití. Neocenitelná je však pomoc kopřivy v masti proti oparům.

Sumarizace účinků:

Alterative  alterative alterative alterative alterative

Antiviral  antiviral antiviral antiviral antiviral antiviral

Antioxidant  antioxidant antioxidant antioxidant antioxidant_pul

Diaphoretic  diaphoretic

Diuretic  diuretic diuretic

Tonic*  tonic tonic tonic_pul

Nervine  nervine nervine_pul

Emmenagogue  emmenagogue emmenagogue emmenagogue_pul

* posiluje cévy

Celková energie vysušující  energie_sucho energie_sucho

Převažující chuť štiplavá  chut_stiplava_palciva_pul

Barometr bezpečnosti: 1. Živiny (lze konzumovat podle chuti, každodenně, dlouhodobě, bez vedlejších účinků – s výjimkou diabetiků, viz. výše)

 

1 komentář: „Kopřiva

Napsat komentář