Bříza

2019-03-31_070647_1024x1441_768x1080_600x843_600x843_480x674Bříza bělokorá nebo též bradavičnatá (Betula pendula) je plevelný strom, který se nápadně odlišuje barvou své kůry. Zazelená se na jaře mezi prvními a štědře nabízí své léčivé dary. Největší síla je právě v mladých listech.

Spolu s přesličkou jsou březové listy nejvýznamnějšími bylinami k odvodnění organismu (DIURETIC), bříza je silnější v potopudných účincích (DIAPHORETIC). Březové listy mají navíc schopnost ledviny nejen čistit, ale i posilovat (TONIC). Přesto nebo právě proto je nutné užívat sílu břízy uvážlivě, raději po omezenou dobu 2-3 týdnů a pak udělat přestávku.

Aplikace

Čaj – jakmile bylina souvisí s vodním hospodářstvím, čaj bývá nejlepší volbou jak do sebe účinné látky vpravit. Březový čaj má poněkud svíravou chuť a tak je prima osladit ho medem nebo bylinkovým sirupem – například z lipových květů nebo z květů černého bezu, které břízu svými účinky vhodně doplní.

Koupel – březová koupel je především čistící, vhodná pro mastnou nebo zanesenou pleť. Opakované omývání obličeje březovým výluhem minimalizuje projevy akné. Bříza v takovém případě dobře spolupracuje například s řebříčkem.

Koupel na vlasy – březová lázeň patří odedávna k dostupným prostředkům péče o vlasy a vlasovou pokožku. Svíravé složky březového listí postupně eliminují lupy a odvádějí přebytečnou mastnotu. Oplachování vlasů březovým výluhem vrací lesk a pružnost.

Mýdlo – březové listí používám v různých kombinacích především do mýdel na vlasy, kde má svou nezastupitelnou roli.

Sumarizace účinků:

Diaphoretic  diaphoretic diaphoretic diaphoretic diaphoretic_pul

Diuretic  diuretic diuretic diuretic diuretic diuretic

Tonic*  tonic tonic_pul

* posiluje ledviny

Celková energie vysušující  energie_sucho energie_sucho energie_sucho

Převažující chuť svíravá  chut_svirava chut_svirava chut_svirava

Barometr bezpečnosti: 4. Rostliny pro akutní péči (rychle upravují tělesné procesy, omezená doba podávání)

Napsat komentář