Svízel

svizel_syriste1_smallZe všech svízelů jsem si oblíbila svízel syřišťový (Galium verum), jehož nápadně žlutá květenství zaplavují během léta slunečná stanoviště na loukách i podél cest. Pokud byste však chtěli drobné kvítky ochutnat, asi byste je rychle a znechuceně vyplivli. A není to o moc lepší, pokud ze svízele připravíte čaj.

Právě nepříjemná chuť je překážkou větší popularity svízele syřišťového,  přestože jde o stahující a silně močopudnou bylinu s protizánětlivými a krev čistícími účinky, která podporuje správnou funkci lymfatického systému.

Ne nadarmo se ale říká, že všechno zlé je k něčemu dobré. Pachuť svízele syřišťového snižuje chuť k jídlu a proto se jeho odvar používá jako pomůcka při hubnutí. Pochopitelně by to neměl být nástroj k hladovění!

Aplikace

Kapsle – jsou skvělou možností jak naplno využít potenciál svízele a vyhnout se kontaktu s chuťovými pohárky. Sušené květenství je drobné, můžete ho vměstnat do želatinových kapslí i bez průchodu hmoždířem. Jako u všech močopudných rostlin platí výstraha „dobře zalévat tekutinami“, aby nedošlo ke zbytečnému vysušení organismu.

Čaj – je aplikace pro silné povahy, ale není vyloučená.

Koupel – v této podobě svízel syřišťový účinně pomáhá při léčbě hemeroidů. Opakované sedací koupele čistí zanícenou oblast a stahováním zacelují poškozenou tkáň. Na stejném principu lze koupel použít na opačnou část těla –  na obličej, který trápí akné. Pokud do vychladlého odvaru přidáme malé množství alkoholu ke konzervaci, dostaneme pro takto postiženou pokožku výbornou pleťovou vodu.

Mýdlo – opět zejména pro obličejovou hygienu zanícené pleti, ideálně ve směsích s dalšími bylinami (řebříček, lnice).

Syřidlo – svůj přídomek získal tento svízel právě kvůli své schopnosti fungovat jako syřidlo při výrobě sýrů. Dneska už se nepoužívá, ale kdo by chtěl bylinné srážení mléka vyzkoušet, svízel syřišťový je dostupný v hojném množství  a úplně zadarmo.

Sumarizace účinků:

Alterative  alterative alterative alterative

Antibacterial  antibacterial antibacterial antibacterial_pul

Astringent  astringent

Diuretic  diuretic diuretic diuretic

Bitter  bitter

Hepatic  hepatic

Emmenagogue  emmenagogue emmenagogue

Celková energie vysušující  energie_sucho energie_sucho

Převažující chuť štiplavá  chut_stiplava_palciva chut_stiplava_palciva chut_stiplava_palciva_pul

Barometr bezpečnosti: 5. Nebezpečné rostliny (extrémně důležité je dávkování, raději pod odborným dohledem)

3 komentáře: „Svízel

Napsat komentář