Domácí ocet

Jsou to dva roky, kdy jsem poprvé experimentovala s výrobou domácího octa. Použila jsem jablka a teprve na třetí pokus získala ocet potřebné kvality. Problém byl především v dosažení větší než mizivé kyselosti. Chuť byla výrazně jablečná, ale spíš připomínala příjemně nakyslý nápoj než opravdový ocet. Až když jsem se odhodlala nakrájená jablka před zkvašením posypat troškou cukru, dostavil se uspokojivý výsledek.

Nemohla jsem se vlastního jablečného octa nabažit a těšila se na další rok, odhodlaná octové experimenty rozšířit. V rozletu mě omezoval jen prostor a vědomí, že mušky octomilky nejsou spolubydlící, o které bych zvlášť stála.

Chtěla jsem ale vyzkoušet výrobu octa i z jiných surovin než jenom z jablek. Z loňské řady stojí za zmínku především dva speciální octy. Jeden z bezinek a druhý z hložinek.

Červenofialový ocet z plodů černého bezu měl všechnu jeho životadárnou sílu, především působil jako významná čistička krve a stimulant imunity.

Hloh je známé tonikum na cévy a srdce, navíc mám chuť jeho plodů spojenou s dětstvím. Maminka mi tenkrát říkala, že hložinky jsou jako malá jablíčka, jenom mají uvnitř pecku. A spolu jsme je chodily do parku mlsat. Možná právě tahle dávná vzpomínka mě přivedla na nápad hložinky zkvasit. Ocet vyšel nádherně růžový a jeho chuť mě nadchla.

Proto jsem i letos napřela svou touhu směrem k octu hlohovému. Sotva začaly být hložinky jakž takž zralé, už jsem je nasypala do sklenice s trochou cukru a vody, aby mohly začít kvasit. Výskyt prvních bublinek mě potěšil – je to důkaz o tom, že proces kvašení úspěšně započal a nezbývá než čekat. Ve sklenici by směs měla s každodenním promícháním sedět zhruba šest týdnů a po scezení do lahví proces ještě dalších pár týdnů pokračuje. Teprve pak přijde finální filtrace a ocet bude připraven k užívání.

Chystám se pak část hotového octa oddělit a naložit do něj další bylinky, které ještě zvýrazní jeho chuť a účinnost. Loni to byla šalvěj, letošní volbu musím ještě promyslet. Máte nějaké zajímavé tipy a nebo zkušenosti?

Vaše Ivana

Reklamy

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s