Přírodní mýdlo z paneláku

Než jsem se pustila do výroby vlastního mýdla, váhala jsem opravdu dlouho. Odrazovala mě především malá plocha mé kuchyňské linky a nedokonalé odvětrávání zastaralé digestoře. Ze školy jsem si dobře pamatovala pach laborky a nebylo mi příjemné pomyšlení, že se mi line hydroxidový mrak přes obývací prostor.

Ale toužila jsem po mýdle vlastní receptury, chtěla jsem si ho postupně vymazlit od začátku do konce. A tak bylo zřejmé, že to půjde jen v malých dávkách. Menší množství žíraviny znamená míň zápachu a větší pravděpodobnost, že si s tím odtah poradí. Ze stejného důvodu jsem vyloučila výrobu mýdla za tepla a soustředila se výhradně na studený proces – tedy technologii, kdy se olejový základ a hydroxidový roztok míchají při pokojové teplotě.

Mojí pracovní normou se stal půllitrový hrneček, což obvykle obnáší 250-300g olejového základu a kolem 100g roztoku hydroxidu sodného. Ve výsledku získám čtyři kostky mýdla, které mi při každodenním mydlení mého objemného těla vydrží dva měsíce a déle. A to za tu švandu stojí.

Jako další jsem musela vyřešit formu – do čeho budu svůj drahocenný poklad odlévat. Chvíli jsem vzdychala po silikonech, ale buď byly moc malé nebo velké 😁 Nakonec jsem jednoduše poskládala krabičku ze silnější čtvrtky a uvnitř ji vytunila pečícím papírem. Nebudete věřit, ale tenhle typ formy používám dodnes. Tak nějak ke mně to skládání papíru pasuje víc než jakékoli silikony.

Už jsem znala množství, měla správný pracovní hrneček i odlévací formu, takže zbyly suroviny a recept.

Od začátku jsem věděla, že nechci v mýdle živočišné tuky ani palmový olej. Za základ pro saponifikaci (zmýdelnění) jsem si vybrala rafinovaný kokosový olej, tedy zbavený kokosové vůně. Chtěla jsem dělat mýdla bylinková a všudypřítomné sladké aroma kokosu by mě vážně rušilo. A pak stačilo vybrat nenasycené oleje, které doladily celkovou kompozici a vytvořily základní vlastnosti mýdla.

Zkoušela jsem ledacos a určitě ještě budu, ale v zásadě jsem se ustálila na několika favoritech a těmi jsou olej mandlový, ricinový, konopný, olivový nebo slunečnicový, dále bambucké nebo kakaové máslo, a s oblibou i žluťoučký včelí vosk. Podle druhu mýdla nadrtím zvolené bylinky do jemného pudru a maceruji v oleji, do kterého se ta která bylinka nejlépe hodí. Část bylinek v mýdle nechám, část přecedím, aby to při mydlení na těle příliš nedrhlo. Přestože se většina bylinek svou vůní přes hydroxid neprosadí, jejich síla a účinek v mýdle zůstávají.

A jak poznám kolik čeho do mýdla namíchat? Tak to je ta největší alchymie! Naštěstí existuje moc chytrá online kalkulačka, která mi s recepty pomáhá a není tak složitá. Můžete si to sami vyzkoušet, adresa je http://soapcalc.net, vyberte sekci „Recipe calculator“. Stránka má čerstvě nového vlastníka, tak snad zůstane stále tak skvělá a funkční jako dosud.

Jejich databáze tuků je neuvěřitelná a s trochou trpělivosti můžete vymýšlet stále nové a nové recepty. Jen je třeba zkontrolovat, aby se vlastnosti připravovaného mýdla vešly do poměrně štědrých mantinelů pro tvrdost, pěnivost, krémovitost, schopnost mytí (odmaštění) a zvlhčení pokožky. Každá ingredience má své pro a proti, takže vytváření receptu je důležitá součást celé zábavy.

Pak už stačí převést vypočtené hodnoty do reality a při dodržení všech bezpečnostních zásad práce s louhem vyšlehat hustou „kejdu“, která po odlití do připravené formy ztuhne do větší mýdlové kostky. Druhý den ji můžeme z formy osvobodit a nakrájet na použitelnou velikost. A pak už jen čekat, čekat a čekat.

Tahle fáze je asi nejtěžší, protože vydržet 4-6 týdnů zrání je někdy nekonečné. Ale nezbytné. Mýdlo nás za čekání odmění bublinkami a konzistencí, kterou jsme vlastnoručně vyrobili. Každý jednotlivý pokus je dobrodružství, jehož důsledky si den co den ve sprše báječně užiju!

Navnadila jsem vás a nebo zůstanete u jednodušších možností? 😊

Uznávám, že to není cesta pro každého. Ale moje srdce se tetelí radostí pokaždé, když vyloupávám hotové mýdlo z formy. Sice jsem vystudovala chemii a získala dost zápočtů z různých laborek, ale nic z toho se nevyrovnalo pocitu z výroby mýdla v malé panelákové kuchyni.

A děkuji, že jsem to s vámi mohla sdílet! 😍

Vaše Ivana

Reklamy

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s