Fermentovaný maliník

malinik_fotoRáda bylinky sbírám a přijde mi přirozené pít každý den nějaký ten čajík z vlastních zdrojů. Ne všechny návštěvy jsou ale bylinkově tolerantní a tak rejpalům od loňska nabízím kompromis – čaj z maliníku, který chutná skoro jako černý čaj.

Finta spočívá v tom, že maliníkové listy obsahují vysoké procento tříslovin (to jsou ty trpké látky v čaji, které mu dávají specifickou chuť, svírají jazyk i trávicí ústrojí a proto báječně zabírají třeba proti průjmu). Následující procedurou chuť tříslovin vytáhneme nad všechny ostatní a získáme surovinu pro čaj, který „nemá pochuť sena“.

A protože mi loňská zásoba právě došla, přinesla jsem si ošatku maliníkového listí. Venku je sucho a na listech seděl prach, tak jsem je nejdříve pořádně vyprala ve studené vodě a pak rozložila v tenké vrstvě, aby zase proschly. Pokud se vám první krok zdá zbytečný, můžete ho přeskočit. Nicméně před dalším postupem by listy měly být zavadlé bez známek vlhkosti (třeba i té přirozené jako je rosa).

Jednotlivé listy odtrhneme od stonku a každý zvlášť zmuchláme v dlani. Já jsem se nakonec ustálila na metodě, která připomíná válení sudů. Položím list na dlaň a tou druhou po ní jezdím tam a zpět, až se rostlinné pletivo poruší a já mám na dlani úhledný váleček. Pokud je až příliš úhledný, tak ho ještě přeložím na půl a znovu dlaní zaroluji. Jde o to, aby smotek zvlhčila jeho vlastní šťáva a to vše na minimálním prostoru. S každým listem je třeba pracovat zvlášť, to je na tom trochu zdlouhavé.

malinik_smotkyHotové smotky vtlačíme do hrnce nebo mísy s pokličkou a necháme proležet 2-3 dny, ideálně v chladu (nikoli v ledničce!). Ráno a večer smotky prohrábneme, ty spodní přesuneme nahoru a ty horní naopak zapracujeme dospodu. Tím zajistíme, aby se to „kouzlo“ dělo pokud možno rovnoměrně v celém objemu. Při promíchávání bychom měli na rukou pociťovat vlhkost, ale nemělo by to být vyloženě mokré. Pamatuji se, že loni jsem první várku zkoušela v malém množství a tak mi i díky horkému počasí smotky rychle prosychaly. Ráno i večer jsem symbolicky navlhčila pokličku a to úplně stačilo k tomu, aby se mikroklima v hrnci upravilo.

Je to trochu alchymie, na začátku bych určitě nešla dál než na 48 hodin. Teprve praxe ukáže, jak rychle se to ve vašich konkrétních podmínkách odehrává. Listy totiž začnou ve vlastní vlhkosti kvasit, ale než se to stačí přeměnit do hniloby, nastartovaný proces zastavíme. Vyndáme smotky na plech a při teplotě cca 40°C rychle usušíme v troubě.

Vychladlé smotky můžeme začít používat hned a nebo je uskladnit na pozdější čas. Ačkoli já osobně chuť černého čaje nevyhledávám, fermentovaný maliník je v této roční době vynikající jako ledový čaj.

A bonus pro škarohlídy – i takto upravený maliník si zachovává své posilující účinky pro urogenitální trakt.

Podobně můžete fermentovat i list jahodníku, který pro změnu posiluje srdíčko. Použijeme divoce rostoucí jahodník, nikoli vyšlechtěné kultivary ze zahrádky 😎

Příjemné experimentování, Ivana

Reklamy

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s