Řepka nebo hořčice?

repka_horcicePři pohledu na žlutě kvetoucí pole nám většinou podvědomě naskočí „zase řepka!“ a nebudeme daleko od pravdy. Řepková pole se roztahují na stále větší území stejně jako se v regálech obchodů stále více roztahují řepkové oleje nejrůznější kvality.

Přesto není každé žluté pole řepkové, do slunce může své květy nastavovat příbuzná hořčice!

Víkendová procházka kolem takového pole mě donutila připomenout si rozdíly. Tím nejvýraznějším je tvar listu. Řepka je celkově taková průbojná a dominantní, chce mít všechno pro sebe, takže i listy vypadají mnohem útočněji. Jsou jako kopí připravená k útoku. Někdy mám pocit, že čím je řepka vzrostlejší, tím útočněji její listy vypadají.

Z hořčičného pole čiší pohostinnost. Listy jsou členitější, prostornější. Jakoby nás chtěly vzít za ruku a pozvat k prostřenému stolu. To ale neznamená, že hořčice v sobě nemá ostrost. Jen je lépe zabalená, abychom se o ni nezranili a mohli zvolit okamžik, ve kterém tu ostrost oceníme.

A pokud přesto váháme, jestli jde o řepku nebo hořčici, pořád můžeme ochutnat, ideálně dozrávající semena. Najednou poznáme, že řepka víc vyhrožuje vzhledem než abychom ji cítili výrazně na jazyku. Oproti tomu pohostinná hořčice v ústech rozbalí svou štiplavou sílu až k slzám.

horciceA tak jsem místnímu zemědělci zcizila z pole pár rostlinek hořčice. Ze stonku jsem zdrhla květy a šešulky se semínky, nahrubo je podrtila v hmoždířku a zalila slunečnicovým olejem. Nechám to pár týdnů macerovat a už se těším, jak tahle náhodná úroda obohatí můj jídelníček 😁

S láskou, Ivana

Reklamy

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s