Modřínový „med“

modrin_sirup_smallMiluji chuť jehličnanů, kombinaci zemité pryskyřice a voňavých éterických složek. Pokud chcete obojí skladovat a ještě si zdravě pochutnat, připravte z jehličí sirup.

Asi nejrozšířenější lahůdkou je sirup ze smrkových výhonků. V mém okolí bohužel mnoho vhodných smrků neroste, proto obvykle volím borovicovou alternativu. Letos mě na vycházce uchvátily mladé šišky z modřínu a vyzkoušela jsem připravit sirup z nich. Skromnost stranou, je bezkonkurenčně nejlepší! 😋

Vřele doporučuji nasbírat pár mladých šišek, které aktuálně přetékají čerstvou pryskyřicí.

Doma nadílku šišek asi hodinku povaříme ve vodě a necháme pod pokličkou do druhého dne odstát. Pryskyřice se totiž do vody neuvolňují moc ochotně. Druhý den šišky scedíme, přidáme hodně cukru (klidně v poměru 1:1 s tekutinou) a zase vaříme. Kdo se cukru bojí, bude ladit finální medovitou konzistenci neskutečně dlouho.

Na konci vaření přidávám do směsi trošičku (tak na špičku nože) kyseliny citrónové. Rozbije pocit přeslazenosti a do pevné textury vnese větší pružnost.

Modřínový „med“ můžete mlsat nebo se jím chlubit, ale zaručeně přijde vhod do čaje v období nachlazení a zanesených průdušek.

Reklamy

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s